NCS SYSTEMET

Läs vår korta guide om NCS-systemet för att förstå hur en kulör är uppsatt.


Vad är NCS-systemet?


NCS – Natural Colour System® är ett färgsystem med vetenskaplig förankring. Det möjliggör för exakt färgkommunikation mellan designers och tillverkare, återförsäljare och kunder. NCS-systemet bygger på hur vi upplever kulörer visuellt - det är en global standard för att definiera, kvalitetssäkra och kommunicera kulör.

I färgbranschen är det således lätt att hänvisa till en kulör med en NCS-kod, då vet vi alla vilken nyans vi pratar om. Hos oss på KULÖR.SE kan du beställa dina produkter (med undantag från lasyrer och specialprodukter) i vilken NCS du vill, det gör du enkelt längst ner till vänster i vår Kulörväljare.

S1050-R90B som exempel:


S betyder att färgen ingår i de 1950 NCS standardfärgerna, som illustrerar NCS systemet. Den första delen av koden 1050 beskriver den aktuella färgens nyans. Den har 10% svarthet och 50% kulörthet (färgstyrka). Resten upp till 100% utgör vitheten; 100- 10- 50= 40, dvs färgen har 40% vithet.
Kulörtonbeteckningen R90B kan beskrivas utifrån färgcirkeln. Koden R90B beskrivs som röd (R) med 90% blått (B) således en rödaktigt blå färg. B40G är exempelvis blått med 40% grönt osv. Av nyans- och kulörtonbeteckningarna tillsammans bildas den fullständiga färgbeteckningen enligt NCS.
S 1050-R90B är alltså en entydig definition av en färg och varje tänkbar färg kan beskrivas med hjälp av en sådan NCS-beteckning. De 1950 standardfärgerna återfinnes i NCS Atlasen som är en illustration av systemet.