Vanliga Frågor & Svar

Hur gör jag?

1. Måste jag grundmåla?

Målar du en trären yta utomhus måste du alltid börja med grundfärg. Grundfärgens uppgift är att gå in i virket och konservera virket samt att skapa bra vidhäftning för toppfärgen. Grundmålning sker oftast på icke behandlade ytor eller dåligt bundna ytor. Det finns olika grundfärger för olika underlag, som puts eller trä.

2. Kan jag måla direkt på en tapetserad vägg?

Risken är att tapeten bubblar sig, den kan även sträcka sig igen när tapeten torkar. Vill man binda tapeten och ha ett bra underlag målar man med JOTUN GRUNDMÅLNING FÖR TAPET.

3. Vi ska måla om vår träfasad, vad behöver vi tänka på?

Alla tidigare målade ytor behöver tvättas innan ommålning, använd inte högtryckstvätt till träfasader då du trycker in fukt i virket. Lägg på JOTUN 2-i-1 KRAFTVASK OCH MÖGELDESINFEKTION med t.ex. en tryckspruta (Jape Frisprutan) låt verka enligt beskrivningen och skölj av med vanlig vattenslang (Kommunalt tryck), låt torka ut ordentligt innan målning fortsätter. Gammal lös och flagnad färg måste skrapas till fast underlag innan ommålning. Rent virke grundas med VISIR OLJEGRUNNING (pigmenterad till Vattenbaserade färger och klar till oljefärg och) Måla sedan två gånger med valfri utomhus fasadfärg.

4. Vad skall jag tänka på när jag målar betong och mur?

Vet du inte vilket färgsystem det tidigare är målat med så använd JOTUN DRYTECH MUR PRIMER och färdigstyrk två gånger med JOTUN DRYTECH MURFÄRG. Bäst är att använda samma typ av färgsystem som det tidigare är målat med. Är det målat med silikatfärg så fortsätt med det.

5. Vad skall jag tänka på när jag målar golv inomhus?


Trägolv:
Steg 1: Alla underlag skall först rengöras med TRESTJERNER GOLVRENGÖRING. På obehandlat eller nedslipat trä påföres först JOTUN KVIST- & SPÄRRGRUNDNING. Tidigare målade och lackade ytor mattslipas. Dammsug och torka därefter ytan med en luddfri mikrofibertrasa. Steg 2: Påför sedan 3 strykningar golvfärg. Tidigare målade eller lackade ytor påförs 2 strykningar.
Betonggolv:
Steg 1: Alla underlag skall först rengöras med TRESTJERNER GOLVRENGÖRING. Obehandlat eller ny betong måste slipas. Dammsug ytan. Steg 2: Påför sedan tre strykningar av ändamålsenlig golvfärg. Tidigare målade eller lackade ytor påförs 2 strykningar.

6. Kan jag använda samma färg till en träfasad och utomhusmöbler?

En träfasad målas med DEMIDEKK ULTIMATE TÄCKFÄRG och utemöbler med DEMIDEKK INFINITY DETAILS. En träfasad kräver en färg som är mer flexibel och är oftast termoplastisk (lite klibbig).

7. Hur bredspacklar man?

Börja med att lägga ut spackel på väggens nederkant med den mindre spackeln och dra det uppåt med jämna drag. Byt till en bredare spackel för att jämna ut spacklet över en större yta. Fortsätt tills hela väggen är täckt. När spacklet har torkat är det dags att slipa hela väggen så att ytan blir helt jämn. Använd förlängnings skaft. Glöm inte andningsskydd mot slipdammet. Om väggen fortfarande är ojämn kan du behöva spackla en gång till.

8. Hur rullspacklar man?

Fukta rollern med vatten så sugs spacklet upp lättare. Nu är det dags att börja rullspackla, använd till exempel JOTUN RULLSPACKEL MEDIUM. Börja med att fylla rollerna rikligt med spackel och börja rulla det på väggen. Använd en bredspackel för att lägga spackel i kanterna och i trånga utrymmen där rollern inte kommer åt lika bra. Avsluta med att eftersläta spacklet med en bredspackel.

9. När används Kvist & Spärrgrund?

På alla typer av ny eller tidigare obehandlad furu, för att spärra nikotin, sot och tusch. På tidigare lackad furu är det också risk för genomslag av kvistar, mattslipa och grunda med JOTUN KVIST- & SPÄRRGRUNDNING innan du fortsätter med en toppfärg.

10. Vi ska måla om ett rum på 12 kvadratmeter, hur mycket färg behövs?

Det man behöver för att räkna ut färgåtgång är kvadratmeterna på ytan som ska målas, väggytan om det är väggfärg. Färgåtgång framgår i beskrivningen till varje produkt. Om en färg har en täckning om 8 kvm/L behöver du i detta fall 1,5 Liter per styrkning. Tänk på att det är åtgång per strykning som avses.

11. Måla möbler och staket?

Utemöbler och staket förbehandlas likadant som en träfasad, dvs tvätta, slipa och grunda innan du slutstryker. Som toppfärg måste DEMIDEKK INFINITY DETAILS användas, detta gäller för all typ av målning på trä där man ”stänger in” virket, dvs. målar runt om på alla sidor. Invändiga Möbler målas med LADY Supreme Finish i valfri kulör och glans, tänk på att grunda med JOTUN KVIST- & SPÄRRGRUNDNING om det är nytt eller obehandlat virke.

12. Kan man måla tryckimpregnerat?

Det går alldeles utmärkt, men man bör dock vänta till träet har torkat ut ordentligt, en bra tumregel är att man väntar tills året efter man monterade det. Behandlas på samma sätt som träfasad och staket enligt beskrivning här på sidan. Är man osäker på fukthalten kan man köpa en fuktmätare för att kontrollera.

13. Hur behandlar man gammal plåt?

Tidigare målad, eller på annat sätt industribehandlad plåt, kommer på sikt kräva ett underhåll. Se till att skrapa bort all löst sittande gammal färg eller behandling, eventuell rost måste avlägsnas i sin helhet. Tvätta med målartvätt eller kraftvask och låt torka. Rena metallytor grundas med PRO METAL PRIMER. Slutstryk två gånger med PRO METAL FACADE i önskad kulör.

14. Kan man måla på våtrumstapet?

I de flesta fall så man det men man bör göra ett test för att säkerställa att inte mjukgöraren i mattan ”kryper ut”, detta gör att färgen kommer kännas klibbig och inte riktigt torr, testa på en liten bit först. Tvätta hela ytan med T-röd, grunda med häftgrund och stryk färdigt med LADY AQUA, två strykningar. Om du vill måla på en våtrums matta gör du på samma sätt med tvätt & grund men använder golvfärgför att stryka färdigt.

15. Kan man måla om ett epoximålat (tvåkomponentsfärg) med vanlig golvfärg?

Det går alldeles utmärkt, det går också att måla ett tidigare målat golv med epoxifärg även om det är vanlig golvfärg idag. Mattslipa ytan ordentligt och tvätta noga för att säkerställa bra vidhäftning. Måla med golvfärg eller epoxifärg, typ HAGMANS EPV EPOXI GOLVFÄRG . Ett garagegolv där man kör in fordon kommer hålla betydligt bättre med epoxi än vanlig golvfärg men är något begränsade i kulörer.

16. Kan man spara överbliven färg?

Om man inte hann med att slutföra sitt projekt som man tänkt sig så går det alldeles utmärkt att spara färg till senare. Var noga med att förvara den frostfritt och se till så att burken är lufttät, var noga med att locket sluter riktigt tätt innan ni ställer undan den. För att undvika kontaminering av färgen, som kan bidra till att den blir dålig, bör man undvika att stoppa pensel och roller direkt i burken, använd dig av ett tråg istället när du målar.

17. Kan jag beställa andra kulörer än vad som finns i er Kulörväljare?

De flesta av våra konkurrenters kulörer finns inlagda i vårt brytsystem så vi kan blanda dem, maila oss så kollar vi på det innan ni lägger er beställning. Vi har en ruta i Kulörväljaren där man skriver in egen kulör alternativt NCS-kulör.

18. Jag glömde en grej, kan jag lägga till i min beställning?

Vi har ingen möjlighet att hantera betalningar om dom inte går via vår webshop, därför måste du göra ett nytt köp. Däremot kan vi hjälpa till så det inte blir dubbel frakt om det skulle vara någon mindre beställning, kontakta oss via mail så löser vi det.

Produkter

1. Skall jag välja roller eller pensel?

Generellt så använder man roller till puts-färg, väggfärg och takfärg. Pensel använder du på de ställen du inte kommer åt med roller när du måla nämnda ytor. För detaljer och snickeriarbeten väljer man oftast en fin pensel för att få en så slät yta som möjligt.

2. Vilken roller är bäst för att måla vägg?

Slätast yta, minst gräng (den ojämna strukturen på väggen) ger en roller som heter: ELITE ROLLERSET MEDEL FIN 18 CM.

3. Vad skall jag tänka på när jag väljer en färg?

Tänk på att använda rätt produkt till rätt underlag. Läs alltid igenom beskrivningen för den färg du ska måla med.

4. Vad skall jag tänka på när jag väljer en kulör?

En kulör kan uppfattas annorlunda beroende på vad där finns för andra kulörer i omgivningen. Samma kulör uppfattas annorlunda beroende på om produkten är matt eller blank.

5. Vilken glans skall jag välja?

En matt yta döljer mer av underlaget. Om underlaget inte är helt jämt så kamouflerar en matt yta istället för att förstärka när det är blankt.

6. Vilken glans skall jag välja?

En matt yta ger ett mer ”sobert” utseende. Det är tycke och smak som avgör. I vissa fall kan kulören intensifieras med en matt färg, är man ute efter det ska man välja LADY PURE COLOR eller FARROW & BALL - ESTATE EMULSION

7. Vilken typ av spackel bör jag välja?

Inomhus till väggar av gips används tre sorters spackel: Fin-Spackel – för att sätta skarvremsor Medium-Spackel – För att bredspackla medelgrova underlag, Max 5 mm Grov-Spackel – För att bredspackla grova underlag.

8. Skiljer sig kulören på skärmen mot hur det ser ut i verkligheten?

Vi har lagt väldigt mycket arbete på att ta fram marknadens bästa kulörväljare (digital färgkarta) som återger färger/kulörer på bästa möjliga sätt. Med det sagt finns det ett antal parametrar och inställningar på din dator som vi inte styr över, så som kontrast, upplösning, och ljusstryrka på din skärm, men också fabrikat och ålder. Dessa parametrar påverkar kulöråtergiviningen vilket gör att du kan uppleva skillnader på din skärm jämfört med verkligheten. Därför är vårt råd att alltid beställa hem kulörchip om du känner dig osäker.

9. Vilken färg skall jag använda i badrum?

LADY AQUA glans 10 matt. Vill du veta mer om våtrumssystem, kan du läsa här.

10. Vilken färg skall jag använda i köket?

Oftast vill man ha en färg som har bättre avtorkningsmöjligheter, t.ex. LADY WONDERWALL eller LADY AQUA.

11. Vad är det för skillnad på vägg och takfärg?

Takfärg är ytmässigt inte lika reptålig som en väggfärg. Använd inte takfärg på väggar då är risken större att den målade ytan inte ser nymålad ut så länge. Generellt är en takfärg matt, för att den ska reflektera minsta möjliga ljus.

12. Vilken är er billigaste inomhusfärg?

Vi har två produkter som är prisvärd väggfärg, en i glans 7 (silkematt) JOTAPROFF 07 VÄGGFÄRG och en i glans 5 (matt) JOTAPROFF DYNAMIC 05.

13. Vilken är er billigaste utomhusfärg?

JOTAPROFF-JOTUN FASADAKRYL(Akrylat). Skall användas på träfasad och inte på t.ex. ett staket där man målar runt om plankan (alla fyra sidor). Gäller samtliga akrylat färger.