Vanliga Frågor & Svar

Hur gör jag?

1. Måste jag grundmåla?

Målar du en trä ren yta utomhus måste du alltid börja med grundfärg. Grundfärgens uppgift är att gå in i virket och konservera virket samt att skapa bra vidhäftning för toppfärgen. Grundmålning sker oftast på icke behandlade ytor eller dåligt bundna ytor.

2. Kan jag måla direkt på en tapetserad vägg?

Risken är att tapeten bubblar sig. Provmåla en bit med JOTUN GRUNDMÅLNING FÖR TAPET.

3. Vad skall jag tänka på när jag målar trä-fasad?

Tvätta fasaden med Jotun 2-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, Ta bort löst sittande färg och grundmåla trärena ytor och måla allt två gånger med t.ex. DemiDekk Ultimate.

4. Vad skall jag tänka på när jag målar betong och mur?

Vet du inte vilket färgsystem det tidigare är målat med så använd JOTUN DRYTECH MUR PRIMER och färdigstyrk två gånger med JOTUN DRYTECH MURFÄRG. Bäst är att använda samma typ av färgsystem som det tidigare är målat med. Är det målat med silikatfärg så fortsätt med det.

5. Vad skall jag tänka på när jag målar golv inomhus?


Trägolv:
Steg 1: Alla underlag skall först rengöras med TreStjerner Golvrengöring. Obehandlat eller nedslipat trä påföres först JOTUN Kvist- och Spärrgrundning. Tidigare målade och lackade ytor mattslipas. Dammsug och torka därefter ytan med en luddfri mikrofibertrasa. Steg 2: Påför sedan 3 strykningar golvfärg. Tidigare målade eller lackade ytor påförs 2 strykningar.
Betonggolv:
Steg 1: Alla underlag skall först rengöras med TreStjerner Golvrengöring. Obehandlat eller ny betong måste slipas. Dammsug ytan. Steg 2: Påför sedan 3 strykningar golvfärg (första strykning spädes färgen med 20% vatten). Tidigare målade eller lackade ytor påförs 2 strykningar.

6. Kan jag använda samma färg till en träfasad och en trämöbel?

En träfasadfärg målas med t.ex. Demidekk Ult. Och en trämöbel med en lackfärg (Lady supreme). En träfasad kräver en färg som är mer flexibel och är oftast termoplastisk (lite klibbig) En lackfärg är hårde och klibbar inte.

7. Hur bredspacklar man?

Börja med att lägga ut spackel på väggens nederkant med den mindre spackeln och dra det uppåt med jämna drag. Byt till en bredare spackel för att jämna ut spacklet över en större yta. Fortsätt tills hela väggen är täckt. När spacklet har torkat är det dags att slipa hela väggen så att ytan blir helt jämn. Använd förlängningsskaft. Glöm inte att andningsskydd mot slipdammet. Om väggen fortfarande är ojämn kan du behöva spackla en gång till. Avsluta med att borsta bort allt slipdamm från väggen och dammsug noggrant på vägg och golv.

8. Hur rullspacklar man?

Fukta rollern med vatten så sugs spacklet upp lättare. Nu är det dags att börja rullspackla. Börja med att fylla rollerna rikligt med spackel och börja rulla det på väggen. Använd en bredspackel för att lägga spackel i kanterna och i trånga utrymmen där rollern inte kommer åt lika bra. Avsluta med att eftersläta spacklet med en bredspackel.

Produkter

1. Skall jag välja roller eller pensel?

Generellt så använder man roller till puts-färg, väggfärg, takfärg övrig färg oftast pensel

2. Vilken roller är bäst för att måla vägg?

Slätast yta ger den roller som heter: ELITE ROLLERSET MEDEL FIN 18 CM

3. Vad skall jag tänka på när jag väljer en färg?

Tänk på att använda rätt produkt till rätt underlag. Läs igenom beskrivningen.

4. Vad skall jag tänka på när jag väljer en kulör?

En kulör kan uppfattas annorlunda beroende på vad där finns för andra kulörer i omgivningen. Samma kulör uppfattas annorlunda beroende på om produkten är matt eller blank.

5. Vilken glans skall jag välja?

En matt yta döljer mer av underlaget. Om underlaget inte är helt jämt så kamouflerar en matt yta istället för att förstärka när det är blankt.

6. Vilken glans skall jag välja?

En matt yta ger ett mer ”sobert” utseende. Det är tycke och smak som avgör.

7. Vilken typ av spackel bör jag välja?

Inomhus till väggar av gips används tre sorters spackel: Fin-Spackel – för att sätta skarvremsor Medium-Spackel – För att bredspackla medelgrova underlag, Max 5 mm Grov-Spackel – För att bredspackla grova underlag. Skall spacklas över med Medium-spackel innan målning.

8. Skiljer sig kulören på skärmen mot hur det ser ut i verkligheten?

Vi har lagt väldigt mycket arbete på att ta fram marknadens bästa kulörväljare (digital färgkarta) som återger färger/kulörer på bästa möjliga sätt. Med det sagt finns det ett antal parametrar och inställningar på din dator som vi inte styr över, så som kontrast, upplösning, och ljusstryrka på din skärm, men också fabrikat och ålder. Dessa parametrar påverkar kulöråtergiviningen vilket gör att du kan uppleva skillnader på din skärm jämfört med verkligheten. Därför är vårt råd att alltid beställa hem kulörchip om du känner dig osäker.

9. Vilken färg skall jag använda i badrum?

Lady Aqua glans 10 matt.

10. Vilken färg skall jag använda i köket?

Oftast vill man ha en färg som har bättre avtorkningsmöjligheter, t.ex. Lady Balance, Lady Aqua.

11. Vad är det för skillnad på vägg och takfärg?

Takfärg är ytmässigt inte lika reptålig som en väggfärg. Använd inte takfärg på väggar då är risken större att den målade ytan inte ser nymålat ut så länge.

12. Vilken är er billigaste inomhusfärg?

Lady Balance

13. Vilken är er billigaste utomhusfärg?

Jotaproff Fasadakryl (Akrylat). Skall användas på träfasad och inte på t.ex. ett staket där man målar runt om plankan (alla fyra sidor). Gäller samtliga akrylat färger.