Slipa terass

Vill man att altanen ska hålla sig fin och fräsch år efter år är det viktigt att ta hand om den. Här i vårt nordiska klimat får altanen uppleva både kalla och varma klimat och då blir det extra viktigt. Nedan följer några konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska slipa din altan.


Hur ofta bör man slipa sin altan? 

Detta varierar såklart men om du upplever att altanen känns gammal, kanske är ytan sträv eller flisig kan du tolka detta som tecken på att det är dags att slipa. Träet blir med åren torrt och gammalt och behöver därmed omvårdnad. Någon from av riktlinje är att en slipning brukar behövas var tredje till vart femte år.

Hur går det till när man ska slipa Altanen? 

Som så ofta är det väldigt viktigt att inte slarva med förarbete utan göra detta väldigt noggrant. Förarbetet inför en slipning av altanen påminner om det du gör inför en inoljning. I korthet gäller:

- Finns där spikar som sticker upp – spika ner dessa
- Damm och smuts ska bort från ytan.

När det sen är dags för slipningen är det viktigt att använda ansiktsskydd då det dammar oerhört mycket. Beroende på vilken typ av slip du väljer kommer du antingen få stå på alla fyra (bandslip) eller jobba stående (golvslipmaskin). Så förbered dig på ett relativt tungt och hårt arbete som kräver både styrka och uthållighet. Efter slipningen är genomförd är det viktigt att ytor oljas in ordentligt, det är nämligen så du får det fina resultatet att hålla i flera år. Se vår guide för hur du oljar din altan oljar och laserar din altan