VISAR 1-24 (47)1 2 Sista 100 per sida

Måla obehandlad träpanel

Det är viktigt att så snart som möjligt måla obehandlad träpanel då denna snabbt bryts ner av sol, regn och rusk eller kan få mögelangrepp. Träpanel kan målas, laseras eller täcklaseras . Nedan följer en guide steg för steg hur du gör.


Förarbete

Precis som vid all målning är ett noggrant förarbete en förutsättning för ett bra resultat. Bra att tänka på är att de ytor som är mest utsatta för väder kräver ett extra noggrant förarbete. Det första steget är att rengöra. När tvätten är klar ska alla tvättmedelsrester sköljas bort. Använd rikligt med vatten.

Grundning

Nytt virke (även tryckimpregnerat virke) skall grundas med en lämplig grundningsprodukt, detta är mycket viktigt då täckfärg direkt på nytt virke utomhus kan resultera i mögelangrepp om fukt tränger in under täckfärgen. Vi rekommenderar VISIR Oljegrunning pigmentert eller VISIR Oljegrunning klar inom fyra veckor, efter att virket monterats . Om det går kan ny panel grundas innan den monteras, detta är enbart en fördel. Applicera 3-4 strykningar VISIR Oljegrunning pigmentert vått-i-vått (utan att strykningarna hinner torka) på allt ändträ då dessa är särskilt utsatta. Man har sett att ca 70-80 % av alla rötskador uppstår vid ändträ. Stryk all övrig yta av panelen en gång. Grundningen behöver strykas ut noggrant och inte bilda någon film på panelytan. Är temperaturen i luft och underlag lägre än +5°C används VISIR Oljegrunning klar.   

Målning

För att få till en lång hållbarhet och för att ge rätt kulör och glans bör du applicera två rikliga strykningar täckfärg på ohyvlade ytor, och tre rikliga strykningar på hyvlade ytor.

Steg-för-steg

Se gärna filmen om hur du går tillväga steg-för-steg.

UBG-RWLtBM0

Produkter för att måla obehandlad panel