Rengöra terrass

När temperaturen stiger och vi börjar spendera mer tid utomhus är det dags att rengöra terrassen. Beroende på hur smutsig den är finns det olika sätt. Vi har i denna guide satt ihop några handfasta tips:


Hur får man terrassen ren?

Baserat på vilket trä terrassen är gjord av, hur sliten den är, och hur behandlad den är sen tidigare finns det lite olika tekniker att rekommendera. Är terrassen inte så väldigt smutsig och sliten räcker det med en trallborste. Med trallborsten rengör du med såpa och vatten.
Är din terrass däremot väldigt smutsig bör du byta ut såpan mot ett tvättmedel. Jotuns Kraftvask 3-i-1 fungerar perfekt för detta ändamål.


Jotun 3-i-1 Kraftvask

Skulle det visa sig att det inte räcker med en traditionell tvätt av din terrass behöver du en produkt som effektivt tar bort fett, sot, smuts, ytmögel samt avslägnsar rester av gammal träolja och lasyr som Demidekk Terassfix. Den är också utmärkt att använda när du ska lasera om din terrass i en ny kulör eller med ny olja och vill ha en fläckfri yta att utgå från.


Demidekk Terassfix


Om din terrass drabbats av påväxt såsom alger, har vi en särskilda produkt för just detta, läs gärna anvisngar för hur och när produkten ska användas i tekniskt datablad. Vid behandling med Grön-Fri dör påväxten omgående.


Grön Fri

Kan man använda högtryckstvätt?

Högtryckstvätt bör användas sparsamt, tvätt genom ovanstående tips och produkterna bör i första hand göras. Detta då en högtryckstvätt kan slita på altanens yta. Men har du provat någon av de ovanstående tipsen utan tillfredställande resultat kan det krävas en högtryckstvätt. Om du tvättar rätt med din högtryckstvätt går det att undvika slitage och skulle ojämnheter uppkomma kan dessa slipas bort i efterhand. Tänk på att vinkla munstycket och håll det inte för nära plankorna.

Det går bra att måla eller olja din altan

När altanen är ren är det dags att antingen olja eller måla ytorna. Genom att göra detta håller din altan sig fin under en längre period och du kommer få ett bättre slutresultat. Altanen bör torka i minst några dygn innan den används. Se vår guide för hur du oljar och laserar din altan