Olja & lasera din terass

För att förlänga livslängden och få ett unikt utssende på en terass eller altan går det bra att olja eller lasera den. En lasyr är en träolja med färg eller pigment i, men det går även bra med en transparent träolja.


När ska altanen oljas in eller laseras?

Vanligtvis har en trall en livslängd på 25 år och anses vara underhållsfria. Men viss form av slitage är oundvikligt då trallen utstår både sol, nedsmutsning samt regn och snö. Detta slitage leder till att det blir dags att olja in trallen så den kan återfå sin forna glans.
Med andra ord finns det inget generellt svar utan beroende på träslag samt vilken utseende du vill ha på din altan så får du avgöra när det är dags att olja in. Om du tycker om en lite mer grå och sliten look behöver du inte vidta några åtgärder.

Olja Terass

RENGÖR: När du väl bestämt dig för att det är dags för att fräscha upp din altan behöver du lägga ner lite tid och energi på att få det slutresultat du önskar. Du kommer då kunna få tillbaka en fin träyta och utseende att njuta av. Precis som alltid är noggrant förarbete oerhört viktigt för att uppnå bra resultat. I detta fall handlar förarbetet om att:
- Slipa trallen för få bort vassa kanter och ojämnheter. Du läser mer i vår guide Slipa terass
- Rengöra ytor som ska oljas/laseras. Du läser mer i vår guide Rengöra terrass
OLJA: När trallen nu är både slipad och ren är det dags för själva oljningen. Du kan göra detta både på våren och sommaren men en rekommendation är att inte göra det under varma sommardagar med mycket sol för då finns risken att oljan hinner torka bara på ytan innan den har trängt in och torkat in i trallen. Fuktigheten bör heller inte överstiga 17%. Olja appliceras bäst med roller eller pensel. Äldre altaner kan behöva två strykningar av olja

Lasera Terrass

RENGÖR: Du börjar med att blöta/fukta altangolvet med kallt vatten. Därefter rollar eller penslar du på Demidekk Terrassfix (använd en pensel eller roller som går att trä på ett skaft). Terrassfixen verkar sedan i 15-20 minuter, låt den inte torka under tiden. På stora terrasser jobbar du i fält. Läs bruksanvisningen på produkten innan ni sätter i gång.
TVÄTTA: När 15-20 minuter har gått skrubbar du lätt med en skurborste. SKÖLJ: Du sköljer sedan av hela altanen noga. Gammalt lasyr kommer att lossna utan problem. Gör sköljmomentet noggrant för det är viktigt att få bort gammal lasyr och altanolja. Finns där mycket rester kvar kan livslängden på terrasslasyren försämras. Skulle uppstå fiberresning på trallen tar ni bort detta med en lätt slipning när trallen är torr.
LASERA: När rengöring, tvätt och skölj är genomförda och altanen fått torka är det dags att applicera Demidekk Terrasslasyr. Detta görs med pensel, roller eller dyna (bäst resultat blir det dock med pensel). Brädorna laseras en och en och detta ska göras i fiberriktningen. Det är viktigt för att inte skapa ojämnheter. Lasyren ska ej bilda film utan endast tränga in i träet så se därför till att fördela jämt samt torka av eventuellt överskott med en mjuk luddfri trasa. Om för mycket lasyr tillförs på trået kan den flagna. Precis som vid oljning av altan ska lasyren ej appliceras i direkt solljus eller när det är väldigt varma sommardagar, risken är då att terasslassyren inte hinner tränga in i träet innan den torkar.

Se filmerna för hur du ska gå tillväga när du laserar obehandlad och tidigare laserad terrass.


AQ-NpzWW2bw DnZgzg7T4Sc

Är din trätrall helt ny?

Brädorna behöver torka i 4-6 veckor. Har altanen stått obehandlad under en längre tid (flera månader) kan det vara en bra idé att tvätta den med Demidekk Terrassfix. Efter denna tvätt ska eventuell fiberresning tas bort med hjälp av slippapper. När träet har torkat är det dags att applicerar lasyren i enlighet med ovanstående information.

Produkter för att tvätta, olja och lasera terrass