Lasyr utomhus

Uteplats med svarta möbler och terass laserat med Demidekk terasslasyr

Det finns olika typer av lasyr för utomhusbruk. Beroende av vilken yta som ska behandlas är det viktigt att välja rätt typ av lasyrfärg. Läs vår guide för lasyr utomhus.


Vad är lasyr?

När man pratar om lasyr, menar man en färgfilm som till viss del är transparent. Det finns färgpigment i färgen men inte så mycket att det täcker underlaget som vanlig täckfärg. När du målar med en lasyr så syns underlaget du har målat på, till exempel ådringen och kvistar i träet. Det finns vattenburna lasyrer och oljeburna, det finns även infärgad olja som kan liknas vid en lasyr. Traditionellt är vattenburen lasyr matt och oljebaserade glansigare.

Liggande ytor, så som terrass och trätrall

För att lasera terrass, det vill säga färga in, är det just en terasslasyr man använder sig av. Du kan med små enkla steg förvandla din yta till att se ny ut. En lasyr på liggande yta utsätts ofta för mycket slitage samt väder och vind, därför behöver underhållet och ommålning ske oftare. Läs gärna vår guide hur du går tillväga när du ska lasera din terrass.

Stående ytor, som panel och staket

Att lasera fasad har blivit mer populärt igen. Man låter då träets ådring synas igenom och huset harmoniserar fint med omgivningen. Välja gärna en lasyrkulör som kan fångas upp i naturen runtomkring. Vi har både vattenburna och oljeburna lasyrer. Den förstnämnda är en matt lasyrfärg för trä utomhus och den andra ger ett blankare utseende. Båda skyddar träet mot åldring. Bra att veta om lasyr är att eftersom den inte är täckande så bryts färgfilmen ner snabbare än vanlig täckfärg och därför är underhållet mer frekvent.

Lasyr och olja för detaljer och möbler

För att ge nytt liv till utemöbler kan man lasera eller olja dem. Att föredra är då med en infärgad olja eller lasyr för att pigmentet i färgen hjälper till att skydda träet under.