Tänk på det här när du ska måla barnrummet

Inget annat rum i hemmet ska vara så många olika saker som just ett barnrum. Här ska det lekas, umgås, sovas och inte minst ska rummet ge utrymme till att växa. Rummet ska med andra ord fylla många funktioner och därför är det viktigt att måla det i en färg som inspirerar till såväl kreativitet som vila, men som också följer barnet från liten till tonåring. Nedan följer tips på vad du kan tänka på när du ska måla barnrummet.


Bered dig på att behöva måla om

För det första kanske man redan från början ska ställa in sig på att man kan behöva måla om rummet någon gång under barnets uppväxt. Den stora fördelen med att måla ett barnrum är att det är enkelt att förnya i jämförelse med att tapetsera om.

Låt barnet välja färg till rummet

Det bästa är så klart om den som ska bo i rummet kan få vara med och välja färg till det. Barnen brukar ha många fina inredningsidéer själva, så bolla gärna tillsammans! Färgvalet måste inte vara gränslöst, du kan ge barnet några alternativ utifrån intressen eller önskemål. Kika gärna i vår Kulörväljare för inspiration

Satsa på harmonierande färger

Det är lite av en myt att alla barn mår bra av att omges av färg och plotter. För en del är starka färger och många intryck härligt stimulerande, för andra kan det rentav vara stressande. Vilka färger mår ditt barn bäst av? Utgå från detta. Ett målartips är att satsa på en något mer harmonisk väggfärg och att sedan liva upp rummet med färgstarka inredningsdetaljer. Det är lättare att ändra på textilier och prylar än att måla om ett helt rum. Något som är enkelt att variera och byta ut är posters och tavlor. Hos Posterkid kan du hitta massor av fina barntavlor om du vill dekorera väggarna. Med ett smart färgval till väggarna tröttnar man inte heller lika fort.

Våga leka med färger

Trots att komplementfärger är varandras motsatser kan de skapa ett harmoniskt intryck, så var inte rädd för färg. Använd det bara med viss måttfullhet. Samtidigt kan olika kulörer av samma färg skapa en riktigt mysig atmosfär i barnrummet. Det finns helt enkelt många vägar att gå.

Måla barnrummet i hälsosamma material

Det finns målarfärger som är mindre giftiga än andra, och detta i olika avseenden. Om möjlighet finns bör du därför måla barnrummet i en så hälsosam färg som möjligt, det kan bland annat innebära en färg som inte avger gifter medan den torkar. Ett mycket bra alternativ är LADY Balance som uppfyller dessa krav och är en matt men samtidigt slitstark väggfärg.