Täckmåla tidigare målad gips- & väggskiva

När vi ska måla om hemma är det oftast på en tidigare målad yta. Läs vår guide för hur du får ett bra underlag att måla på och i slutändan ett snyggt resultat.


Förarbete

Som alltid är noggrant utfört förarbete en förutsättning för ett bra resultat vid ommålning. Det första du ska göra är att rengöra ytan om den är smutsig. Till detta rekommenderar vi Biokleen Tvätt inne. Den färdigblandade lösningen sprayas på ytan och torkas därefter av med en ren trasa. . Du använder en ren trasa för att tvätta ytan med blandningen och den behöver inte eftersköljas med rent vatten. Oavsett vilken rengöring du använder ska du alltid använda en ren trasa för att tvätta ytorna. När rengöringen är gjord måste ytan sen torkas av med trasa och rent vatten. Skulle underlaget vara blankt eller halvblankt rekommenderar vi att ytan slipas ner för att säkra god vidhäftning. Viktigt är att slipdammet tas bort med en microfiberduk efter slipning. Finns där skruvhål eller liknande spacklas dessa igen med JOTUN Spackel Vägg & Tak - Medium . Det överflödiga spackelet slipas ned och damm avlägsnas. För att uppnå bäst resultat rekommenderar vi två spacklingar. . När underlaget är rent, fast och torrt kan du gå vidare till nästa steg.

Grundning

I normala fall behöver du inte grunda tidigare målade gips- eller väggspånskivor, men det finns tillfällen då underlaget är ojämnt sugande och där rekommenderar vi en strykning med JOTUN Grundning för vägg.

Måla

Nu är det dags för att måla och för att få bra täckning och bästa hållbarhet rekommenderar vi två strykningar med väggfärg. Det är viktigt att färgen torkar ordentligt mellan strykningarna. Fyll rollern ordentligt med färg. Stryk en vägg i taget och rolla i hela längder från tak till golv. Behöver du inspiration för ditt kommande målningsprojekt är det en god idé att besöka vår sida för Kulörinspiration Inomhus.


Måla inomhus

Ta del av tipsen i videon för hur du målar en vägg inomhus.

zCNUG4hGzt0